Voda z pomerančových květů
Voda z květů pomerančovníku se dá využít podobně jako voda z lístků růží. Díky sladkokyselé chuti v sobě skrývá jedinečný potenciál. Každý z vašich vjemů může na různé druhy pomerančové vody reagovat jinak – jeden druh vody byste použili jako parfém a jiný naopak v kulinářství. Nabízíme vám několik našich tipů:
LÁZEŇ S VÝTAŽKEM POMERANČOVÝCH KVĚTŮ
Smíchejte 2-3 sklenice teplého mléka se 3 lžícemi medu a cca 30 ml vody z pomerančových květů. Vše přidejte do vodní lázně. Po koupeli bude vaše kůže vonět jako pomerančový háj a bude hebká jako satén.
Vaše kůže si vodu z pomerančových květů zamiluje, zvláště pokud máte mastnější nebo citlivější. Například ve Francii se používá v kosmetice pro děti, protože zklidňuje zarudnutí a podráždění kůže. Stejně jako růžová voda tak i pomerančová voda se může použít i jako tonikum. Pro tento případ však doporučujeme, aby tyto vody byly kvalitní čisté přírodní destiláty.
OSVĚŽENÍ PLETI A RUKOU
Na Blízkém východě mají tamní obyvatelé starou tradici, kdy jsou hosté vítáni kropením vody s jemnou příměsí růží či pomerančů. Stejné osvěžení může přijít i po večeři nebo během loučení s hosty, kterým v paměti utkví mnoho sladkých vzpomínek.
Dámy používají vodu z pomerančů také pro osvěžení obličeje v horkých dnech, kdy pleť hodně trpí. Doporučujeme dát pomerančovou nebo růžovou vodu do malého flakónku s rozprašovačem a nosit ji v kabelce pro případ nouze.
OSVĚŽOVAČ VZDUCHU
A jak váš pokoj proměníte na voňavou rajskou zahradu? Stačí nalít trochu destilátu do misky s vroucí vodou a nechat ji v místnosti. Jak se voda bude vypařovat, zaplní celý prostor vůní pomerančových květů. Vzhledem k tomu, že esence z pomerančových květů je známá pro své uklidňující vlastnosti, doporučujeme provonět Vaši ložnici před tím, než půjdete spát.
PUDINKY, ZMRZLINY A DEZERTY
Veškeré sladké dezerty, pudinky, nákypy, pěny či rozličné smetanové pochutiny budou kapkou pomerančové nebo růžové vody rovněž příjemně obohaceny. Můžete ji zkusit přidat i do bílé čokolády či krému při přípravě ovocných dortů. Také domácí vanilkové zmrzliny budou s trochou pomerančové vody o něco zajímavější.
Pokud růže je přirozeným partnerem pro maliny, voda z pomerančových květů si rozumí obzvláště dobře s jahodami a pár kapek této tekutiny posílí jejich chuť. To samé se dá říct i pro kombinaci s meruňkami v jakékoli podobě.
Toto jsou jen nápady, které jsme sami vyzkoušeli. Použití vody z pomerančových květů při přípravě sladkých pokrmů se meze nekladou.
SLADKÝ CHLÉB A PEČIVO
Sladké pečivo je ve Francii také dlouhé roky či staletí dochucováno vodou z pomerančových květů. Briošky bývaly slazené buď medem nebo směsí cukru a medu. Pomerančová voda jim dala jemnější chuť a rovněž změkčila výraznou chuť medu. Nyní francouzští pekaři a pekařky v této tradici pokračují. Ačkoli byl med nahrazen cukrem, tak voda z pomerančových květů zůstala.
Také samotná kombinace medu s pomerančovou vodou se nabízí k vyzkoušení. Když je namažete na topinku s máslem, budete mít v ústech sladké nebe.
ZELENINOVÉ SALÁTY
Voda z pomerančových květů ale není je pro sladké dezerty. Možná, že jste již ochutnali nesladká jídla s pomerančovou vodou a ani o tom nevíte. Používá se totiž v malém množství. Výborně se kombinuje například s okurkou. Do okurkového salátu přidejte trošičku extraktu z pomerančových květů a dochuťte solí a citrónovou šťávou.
Z marocké kuchyně naopak pochází kombinace nastrouhané mrkve, olivového oleje, citrónové šťávy, pomerančové vody a skořice. Mrkev tak ochutnáte ve zcela novém kabátu, než jste zvyklí!
OCHUCENÁ VODA
No a když nastane horké počasí, tak i pár kapek ve sklenici studené vody vaše tělo krásně osvěží. Pomerančový květ dělá vodu sladší a měkčí.
ARABSKÁ KÁVA
Libanonská bílá káva (studená nebo teplá)
Ve skutečnosti se jedná spíše o horkou vodou ochucenou o vodu zpomerančových květů, nejlépe s nádechem cukru nebo medu. V létě doporučujeme podávat s kostkami ledu. Recept je prostý:
1 šálek horké vody
5 lžiček pomerančové vody
1 lžička cukru nebo med
Vodu z pomerančových květů a cukr přidejte do horké vody a zamíchejte.
Marocká berberská káva
Káva se vyznačuje množstvím chutí. Můžete ji vařit v džezvě jako damašskou kávu. Během vaření přidejte koření jako skořice, kardamon, zázvor, pepř, můškátový oříšek, hřebíček a také nesmí chybět ani pomerančová voda. Stačí, když do džezvy dáte trochu z každého koření.