Damašská káva
Damašská káva se vaří podobně jako turecká, tedy v džezvě. Někdy se jí říká také arabská káva, i když toto označení není úplně přesné, protože pravá arabská káva se připravuje jiným způsobem. Každopádně damašská káva známá svojí pronikavou vůní kardamonu a bohatou chutí.
Za časů Osmanské říše měli Turci nadvládu nad většinou arabských území. Osmané představili Arabům vlastní přípravu kávy v džezvě. Arabové v Levantě (území Sýrie, Libanonu, Palestiny, Jordánska a částečně Iráku) se brzy naučili vařit kávu osmanským způsobem, ale chtěli v ní mít kardamon, který Osmané nepoužívali. Damašek jako jedno z hlavních správních měst byl průkopníkem této chuti, a také proto se této kávě říká damašská.
Každá z oblastí na Blízkém východě má vlastní rituál pití kávy, při němž hostitel projevuje svému hostu úctu a dává mu najevo svou pohostinnost. Káva má svojí symboliku i během radostných či smutečních událostí. Samozřejmě se nezapomíná na dodržování společenské etikety. Je zvykem, že nejdříve se nabídne káva nejvýznamnější osobě a nakonec té nejníže postavené v přítomné společnosti.
Dovážíme a prodáváme kávu HAMWI CAFÉ od společnosti Hamwi International, která byla založena v syrském Damašku v roce 1951 Muhammadem Abdul Wahábem al-Hamwím, jehož vášeň ke kávě se odrazila v jedinečném citu pro kvalitu a hygienu. Směs jeho kávy a kardamonu našla veliké zalíbení zejména mezi obyvateli Damašku. Druh kávových bobů je arabika původem z Jižní Ameriky.
PŘÍPRAVA DAMAŠSKÉ KÁVY
Pravá damašská káva se připravuje v nádobě s dlouhou rukojetí zvané džezva. Způsobů přípravy kávy vařené džezvě je více a liší se oblast od oblasti. My Vám představíme syrský způsob přípravy kávy. Do džezvy se naleje studená voda. Džezva se postaví na oheň a přidá se do ní několik lžiček kávy. Tradiční poměr je 7 g kávy na 70 ml vody. Směs lehce zamícháme a necháme vařit. Připravovaná káva začne pomalu kypět. Kdo chce mít jemnější chuť kávy a nechce přijít o bohatou pěnu, džezvu v tomto momentě odstaví a už ji na oheň nevrací. Kávu nemícháme. Kdo má raději silnější kávu, stáhne oheň na minimum a nechá kávu pomalu vařit. Pokud bude mít pěna tendenci přetékat, je nutné džezvu dát na chvilku stranou a poté ji vrátit na mírný oheň. To se zopakuje asi dvakrát až třikrát. Následně necháme kávu chvíli odstát a můžeme ji rovnou podávat v malých šálcích.
Kdo má rád sladkou kávu, přidá cukr do vody hned na začátku procesu vaření. Není zvykem sladit kávu dodatečně.
Pravá arabská káva se vaří ve vyšší nádobě zvané dalla. Před samotným vařením kávy se kávová zrna opraží nad ohněm a poté v hmoždíři rozdrtí. Do horké vody se přidá káva a kardamon. Na mírném ohni se káva vaří asi deset minut. Takováto káva je o dost silnější než ta turecká a podává se v malém množství. Na dně malého šálku lze najít pouze jeden nebo dva doušky kávy výrazné chuti, která okamžitě člověka osvěží.
KARDAMON / KARDAMOM
Kardamonová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin. Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků:
-
Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
-
Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
-
Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, léčbě zánětů dásní a zubů.
-
Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocněním dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
-
Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
-
Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
-
Ověřeným účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a afrodisiakum pro mužskou část populace.
-
Čaj s kardamonem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
-
Semena kardamonu s medem zlepšují kvalitu zraku.
-
Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), antisepticky a k osvěžení dechu.